HomeContact
jadłospis

3.09.2018 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka : chleb żytni /szynka wieprzowa/ pomidor/ masło /

Napój : kakao

OBIAD

Zupa: Koperkowa z ziemniakami

II Danie: Zapiekanka z makaronu , mięsa i warzyw/kurczak /papryka/brokuł

Owoce

Napój : woda

PODWIECZOREK

Deser jogurtowo owocowy(owoce sezonowe truskawka, malina, jabłko, banan)płatki kukurydziane

Napój: sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

450

230

1000

Białko( g)

15

20

8

43

Tłuszcz (g)

13

18

6

27

Węglowodany(g)

28

70

34

132

Błonnik(g)

2

12

5

19

Wapń(g)

265

135

180

580

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

6

40

7

53

Sód(mg)

Sól(mg)

552

1229

212

498

178

470

942

2197

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

4.09.2018 wtorek

ŚNIADANIE

Owocowa owsianka z owocami

Kanapka: bułka wielo-zbożowa/pasta z twarogu, rzodkiewek i ogórka

Napój : napar z herbaty wieloowocowej

OBIAD

Zupa : Z młodych warzyw/marchewka/młoda kapusta/ pietruszka/fasolka szparagowa/ zielony groszek

II Danie

Szynka w sosie własnym z ziemniakami: szynka wieprzowa/brokuł kukurydza/natka pietruszki/zioła prowansalskie- buraczki

 

Napój :sok

PODWIECZOREK

Sałatka warzywna: drobny makaron/pomidorki /ogórek świeży/pestki słonecznika /oregano

bułeczka

Napój :woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

330

500

242

1072

Białko( g)

14

18

10

42

Tłuszcz (g)

9

22

16

47

Węglowodany(g)

60

70

21

151

Błonnik(g)

7

8

4

19

Wapń(g)

230

119

160

509

Żelazo(mg)

3

3

2

8

Witamina C(mg)

5

46

8

59

Sód(mg)

Sól(mg)

280

670

170

430

103

258

553

1358

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

 

5.09.2018 środa

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z ziarnami /masło/polędwica sopocka/pomidor/sałata

Napój :kakao

OBIAD

 Zupa : kalafiorowa z gotowanym mięsem drobiowym : włoszczyzna /kalafior /ziemniaki /kukurydza /śmietana / natka pietruszki

II Danie

Pieczony kurczak z ziemniakami i marchewką z groszkiem/udko z kurczaka/ ziemniaki /masło/koperek

Napój : woda

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami i bułeczką maślaną

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

377

489

260

1126

Białko( g)

20

32

16

68

Tłuszcz (g)

14

18

11

43

Węglowodany(g)

38

63

24

125

Błonnik(g)

2

8

1

11

Wapń(g)

248

252

233

733

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

7

47

9

63

Sód(mg)

Sól(mg)

330

825

240

570

221

554

791

1949

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

6.09.2018 czwartek

ŚNIADANIE

Gryzik z owocami

Kanapka /bułka z ziarnami/ serek topiony/ papryka czerwona/

Napój: napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa :rosół z makaronem

II Danie: Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną/wieprzowina /włoszczyzna / kasza

Napój : sok

Podwieczorek

Płatki kukurydziane z jogurtem i owocami

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

496

207

1023

Białko( g)

12

22

11

45

Tłuszcz (g)

12

18

10

40

Węglowodany(g)

40

88

24

152

Błonnik(g)

4

12

3

19

Wapń(g)

219

120

255

594

Żelazo(mg)

2

3

2

7

Witamina C(mg)

14

48

9

71

Sód(mg)

Sól(mg)

440

1085

210

560

350

856

1000

2501

 

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

7.09.2018 piątek

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem

Kanapka : grahamka /masło/żółty ser/sałata/

Napój : herbata z cytryną

OBIAD

Zupa kartoflanka-ziemniaki/śmietana/włoszczyzna/natka  pietruszki/

II Danie

Pulpety rybne w sosie cytrynowym z ryżem –surówka z rzodkiewek i pekinki

Napój : sok

PODWIECZOREK

Koktajl truskawkowy( 200ml)

biszkopt

Napój :woda

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

270

440

268

978

Białko( g)

13

24

14

51

Tłuszcz (g)

6

7

8

21

Węglowodany(g)

41

73

37

151

Błonnik(g)

4

6

4

16

Wapń(g)

133

126

202

461

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

14

48

4

66

Sód(mg)

Sól(mg)

446

1115

352

840

330

920

1128

2875

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja,ryby

 

10.09.2018 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka : Bułka włoska /masło/ pierś z indyka/papryka czerwona/roszponka/

Napój : napar czarnej herbaty z cytryną

OBIAD

Zupa :pomidorowa z makaronem

II Danie

karkówka duszona z warzywami podany z ziemniakami i surówką z kalafiora

Owoce

Napój : woda

PODWIECZOREK

Bułka grahamka z pastą twarożkową /ser twarogowy / marchewka/jogurt naturalny/ masło

Napój :sok

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

323

484

229

1036

Białko( g)

15

24

17

56

Tłuszcz (g)

13

25

9

47

Węglowodany(g)

38

50

22

110

Błonnik(g)

2

10

2

14

Wapń(g)

250

98

211

559

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

12

58

1

71

Sód(mg)

Sól(mg)

317

793

204

510

572

1430

1093

2733

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

11.09.2018 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka z słonecznikiem /masło/serek twarożkowy/ pomidor/rzodkiewka

Napój : kakao

OBIAD

Zupa jarzynowa z kluskami /marchewka/ kalafior /brokuł/ groszek/ śmietana / koperek

II DANIE

Kotlet pożarski z brązowym ryżem – kalafiorem i sosem jogurtowym /mielone z kurczaka/ /ryż/kalafior/jogurt naturalny/ koperek

Napój : sok

PODWIECZOREK

Budyń z musem truskawkowym

Napój : woda 200ml

 

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

316

467

268

1051

Białko( g)

15

32

9

56

Tłuszcz (g)

13

17

15

45

Węglowodany(g)

34

60

24

118

Błonnik(g)

3

14

3

20

Wapń(g)

270

223

142

635

Żelazo(mg)

1

5

2

8

Witamina C(mg)

5

59

28

92

Sód(mg)

Sól(mg)

500

1229

257

730

58

143

815

2102

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

 

12.09.2018 środa

ŚNIADANIE

Kanapka : grahamka/masło/ pasta rybna-sardynka w pomidorach , szczypiorek,

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : jabłkowa z lanymi kluskami /jabłka /jogurt naturalny/ lane kluski/cynamon , sok z cytryny

II Danie

Curry z kurczaka z ryżem /kurczak/cebula/śmietana/koncentrat pomidorowy/ curry/ryż włoszczyzna

Napój : woda

PODWIECZOREK

Babeczka szpinakowo-serowa/mąka/jogurt naturalny/ jajko/ masło/ szpinak/ser feta

Napój : sok

Owoce

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

350

409

267

1026

Białko( g)

19

25

14

58

Tłuszcz (g)

8

17

8

33

Węglowodany(g)

44

50

39

133

Błonnik(g)

3

4

5

12

Wapń(g)

348

93

332

773

Żelazo(mg)

1

3

1

5

Witamina C(mg)

29

7

14

50

Sód(mg)

Sól(mg)

510

1275

172

430

250

612

932

2317

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

 

13.09.2018 czwartek

ŚNIADANIE

Owsianka z owocami

Kanapka : chleb żytni/masło/pasztet drobiowy ,pomidor

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : pomidorowa z makaronem i jarzynami

II Danie

Kotlet z piersi kurczaka z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z sosem

Napój : woda

PODWIECZOREK

Bułka z niespodzianką /kajzerka/serek homogenizowany naturalny/ masło /

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

520

254

1114

Białko( g)

13

35

15

63

Tłuszcz (g)

12

32

9

53

Węglowodany(g)

55

44

32

131

Błonnik(g)

6

7

2

15

Wapń(g)

248

75

194

517

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

7

25

2

34

Sód(mg)

Sól(mg)

443

1120

295

740

365

915

1103

2775

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

 

14.09.2018 piątek

ŚNIADANIE

Owocowa kaszka /mleko/kaszka kuskus/owoce sezonowe

Kanapka: grahamka/masło/ser żółty/papryka czerwona/sałata

Napój : napar z herbaty owocowej

OBIAD

Zupa : kalafiorowa z kluskami/ włoszczyzna/ kalafior /natka pietruszki/ kluski /śmietana / sok z cytryny/ gałka muszkatołowa/pieprz

II Danie

Pieczony dorsz ziemniakami z wody i surówką z marchewki /filet z dorsza /olej rzepakowy /cebula /koperek /marchewka /jabłko /jogurt naturalny

Owoce

Napój : woda

PODWIECZOREK

Witaminowe smoothies /jabłko / szpinak /sok z jabłek/banan

biszkopt

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

342

412

283

1037

Białko( g)

15

33

16

64

Tłuszcz (g)

10

10

16

36

Węglowodany(g)

52

48

28

128

Błonnik(g)

4

6

4

14

Wapń(g)

225

134

305

664

Żelazo(mg)

2

3

3

8

Witamina C(mg)

12

33

8

53

Sód(mg)

Sól(mg)

398

983

342

873

387

945

1127

2801

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryby

 

17.09.2018 poniedziałek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka z ziarnami/masło /wędlina z indyka

Sałatka : sałata lodowa , pomidor, ogórek świeży, ser feta, sos koperkowy

Napój : kakao 200ml (mleko, kakao , miód)

OBIAD

Zupa : krem z brokuł z makaronem /włoszczyzna /brokuły / śmietana /przyprawy :kolendra , bazylia /makaron

II Danie

Kotlet mielony z ziemniakami gotowanymi i surówką z świeżej kapusty :mięso wieprzowe /bułka tarta /jajko / olej rzepakowy /ziemniaki / kapusta /marchewka /pietruszka natka /

Napój : sok

PODWIECZOREK

Placek drożdżowy z owocami

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

360

423

289

1072

Białko( g)

13

16

12

41

Tłuszcz (g)

14

15

9

38

Węglowodany(g)

41

70

43

154

Błonnik(g)

2

8

8

18

Wapń(g)

255

75

173

503

Żelazo(mg)

3

4

2

9

Witamina C(mg)

8

18

15

41

Sód(mg)

Sól(mg)

463

1160

350

860

125

311

938

2331

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

18.09.2018 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka :chleb żytni /masło/polędwica sopocka /pomidory /roszponka /

Napój : herbata owocowa napar 200ml

OBIAD

Zupa : kapuśniak /kapusta kiszona /ziemniaki /marchew /przyprawy: kmin rzymski oregano /słodka papryka ,kminek

II Danie

Pieczeń rzymska z sosem pomidorowym – ziemniaki gotowane – surówka z kiszonego ogórka : wieprzowina /jajko /bułka tarta /czosnek /majeranek /koncentrat pomidorowy /mąka /śmietana  /natka pietruszki /kolendra /ogórek kiszony /cebula / olej rzepakowy

 

Napój : woda

PODWIECZOREK

Naleśniki z serkiem homogenizowanym naturalnym i owocami –truskawki ( owoce sezonowe)

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

340

434

318

1092

Białko( g)

17

19

15

51

Tłuszcz (g)

13

27

9

49

Węglowodany(g)

44

32

44

120

Błonnik(g)

7

4

3

14

Wapń(g)

165

100

292

557

Żelazo(mg)

5

3

1

9

Witamina C(mg)

4

10

64

78

Sód(mg)

Sól(mg)

342

855

287

708

 

157

393

786

1956

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

19.09.2018 środa

ŚNIADANIE

Kanapka : grahamka /masło /schab pieczony /sałata /pomidor /

Napój : kakao 200ml

OBIAD

Zupa : botwinka z ziemniakami /wywar z kurczaka /boćwina /śmietana /ziemniaki /koperek /włoszczyzna /

II Danie

Kuleczki drobiowe w sosie pieczarkowym z ziemniakami gotowanymi i warzywami  : kurczak /bułka /jajko /cebula /olej rzepakowy /pieczarki /śmietana /pietruszka natka /ziemniaki /koperek / brokuł /ogórek świeży /seler nać  /czosnek /zioła prowansalskie

Napój : woda

PODWIECZOREK

Ryż z musem owocowym(owoce sezonowe) : ryż /śmietana /owoce

Napój : sok

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

368

456

172

996

Białko( g)

17

29

7

53

Tłuszcz (g)

16

18

4

38

Węglowodany(g)

38

45

30

113

Błonnik(g)

3

6

2

11

Wapń(g)

327

144

236

707

Żelazo(mg)

2

4

1

7

Witamina C(mg)

3

86

22

111

Sód(mg)

Sól(mg)

615

1538

353

883

97

243

1065

2664

 

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

20.09.2018 czwartek

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem

Kanapka : bułeczka razowa z pastą serowo jajeczną i pomidorem /jajka /ser /szczypiorek / pomidor

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : kapuśniak z młodej kapusty: marchew /pietruszka / kapusta młoda / cebula /ziemniaki /koperek /liść laurowy

II Danie

Bitki wieprzowe duszone z marchewką i kaszą pęczak , warzywa parowane / schab /marchewka /olej /tymianek /kasza pęczak /oregano /czosnek /mix warzyw /

 

Napój :sok

PODWIECZOREK

Kasza manna z owocami

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

376

489

267

1132

Białko( g)

17

20

19

56

Tłuszcz (g)

14

16

8

38

Węglowodany(g)

50

64

33

147

Błonnik(g)

5

10

4

19

Wapń(g)

275

118

302

695

Żelazo(mg)

3

3

1

5

Witamina C(mg)

4

19

20

43

Sód(mg)

Sól(mg)

340

850

312

760

267

658

919

2268

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

21.09.2018 piątek

ŚNIADANIE

Kanapka : bułka /masło/ser żółty /sałata /szczypiorek

Napój : kakao

OBIAD

Zupa: fasolowa z ziemniakami : włoszczyzna /ziemniaki /fasola /wywar drobiowy / śmietana /przyprawy :natka pietruszki , pieprz czarny

II Danie

Makaron a la Napoli: makaron /ser mozarella ,świeży pomidor /oliwa z oliwek /marchew /seler nać / papryka czerwona /cebula

Napój : sok

PODWIECZOREK

Kanapka : kisiel z owocami

biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

217

420

304

941

Białko( g)

15

25

17

57

Tłuszcz (g)

12

16

9

37

Węglowodany(g)

39

63

43

145

Błonnik(g)

1

14

3

18

Wapń(g)

288

170

293

75

Żelazo(mg)

1

5

1

7

Witamina C(mg)

2

32

18

52

Sód(mg)

Sól(mg)

485

1213

250

625

400

1000

1135

2838

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja, ryby

 

 

24.09.2018 poniedziałek

Śniadanie

Kasza jaglana z owocami(owoce sezonowe np. - porzeczka- truskawka)mleko/ kasza/jabłko

Kanapka : chleb żytni /szynka drobiowa /sałata /ogórek świeży /masło

Napój : herbata z cytryną 200ml

OBIAD

Zupa : śródziemnomorska : szpinak /cebula /ziemniaki /pomidor /natka pietruszki /czosnek / wywar drobiowy

II Danie

Klopsiki gotowane , kasza gryczana i marchewka z groszkiem : mięso wieprzowe/kasza gryczana /marchew /groszek zielony / masło

 

Napój : sok

PODWIECZOREK

galaretka z owocami

biszkopt

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

236

480

240

956

Białko( g)

11

26

11

48

Tłuszcz (g)

7

19

5

31

Węglowodany(g)

34

60

42

136

Błonnik(g)

2

11

5

18

Wapń(g)

173

101

249

523

Żelazo(mg)

2

4

2

8

Witamina C(mg)

1

39

36

76

Sód(mg)

Sól(mg)

336

840

180

450

117

295

633

1585

Alergeny: gluten, jajka, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu -śladowe ilości, łubin, soja

 

 

25.09.2018 wtorek

ŚNIADANIE

Kanapka :bułka żytnia  /twarożek homogenizowany naturalny /ogórek /rzodkiewka/ szynka gotowana wieprzowa

Napój : kawa zbożowa z mlekiem

OBIAD

Zupa : zielona ziemniaczana : ziemniaki /włoszczyzna /koperek /śmietana /natka pietruszki

II Danie

 Kurczak pieczony w warzywach z ryżem : Mięso z kurczaka /brokuł /marchewka/ ryż /bazylia /seler naciowy /ser żółty

Napój : kompot

PODWIECZOREK

Kanapka : bułka z słonecznikiem /jajko/rzodkiewka /sałata/szczypiorek

Napój : woda

 

Składniki

pokarmowe

Typ posiłku

Razem

śniadanie

obiad

podwieczorek

Energia kcal

320

450

227

997

Białko( g)

15

36

12

63

Tłuszcz (g)

12

12

8

32

Węglowodany(g)

34

46

30